בר"ה עוברים לפניו כבני – מרון

בהפטרת הפרשה המסיימת את שבעא – דנחמתא, אנו קוראים "שוש אשיש בה' תגיל נפשי באלהי", והטעם "כי הלבשני בגדי ישע מעיל צדקה יעטני כחתן יכהן פאר וככלה תעדה כליה". המשמעות 'בגדי – ישע' הכוונה למידות שהם לבוש לנפש ולנשמה. למעשה המידות והמעשים הם הוצאה מן הכוח אל הפועל של מהות פנימיות הנפש והנשמה, וכשהמידות הם טובות וטהורות, הרי הם לבוש ראוי ומתאים לנשמה הטהורה העליונה, שהיא עצמה חלק אלוה ממעל. ובאמת על ידי המידות הטובות והטהורות ומידת הצדקה, נזכה אנו – כבר בימינו, לגאולה השלימה והישועה.

ומיד בשבת הבאה אנו מתחילים את ההפטרה בנביא הושע בפרק האחרון "שובה ישראל עד ה' אלהיך כי כשלת בעונך" (עוונותיך, וכן בהמשך) "קחו עמכם דברים ושובו אל ה' אמרו אליו כל תשא עון וקח טוב ונשלמה פרים שפתינו". גם הנביא מלאכי בפרק האחרון מדבר על התשובה ואומר "למימי אבתיכם סרתם מחוקי ולא שמרתם שובו אלי ואשובה אליכם אמר ה' צבאות, ואמרתם במה נשוב". חכמי הגמרא שאלו מה ההבדל בין מה שכתוב בהושע 'עד ה' אלהיך', לבין מה שכתוב במלאכי 'שובו אלי ואשובה אליכם'. ותרצו בגמרא תשובה מיראה היא: עד – ה', וכאדם שמגיע עד הבית ועומד ליד הדלת. אבל תשובה מאהבה היא: אל – ה', וכאדם שמגיע עד הבית ונכנס לתוכו פנימה.

וזה ההמשך בהושע "קחו עמכם דברים ושובו אל ה' ", שבהתחלה חוזרים אל ה' מיראה. והשלב הבא  לחזור אל ה' מאהבה, וזה על ידי שאנו לוקחים עמנו דברים, ומקבלים על עצמנו קבלות טובות לקראת השנה החדשה, וכך אנו חוזרים אל ה' יתברך באהבה.    

ידוע מאמר חכמי המשנה: בראש השנה כל באי עולם עוברים לפניו כבני – מרון, וביארו חכמי הגמרא כבני – מרון ג' הסברים: א, כבני אמרנא, והכוונה ככבשים שבאים לקבל על עצמם את מרותו של אדונם. כך כל באי עולם עוברים לפניו יתברך, לקבל על עצמם את מרותו של מי שאמר והיה העולם. ב, כמעלות של בית חורון, והכוונה מעלות צרות ויש תהום בצדדים, וצריך לעבור בזהירות יתירה. וכך כל באי עולם עוברים לפניו יתברך ביראה ובזהירות, ונכנעים מפני אימת הדין. ג, בני מרון לשון חיילים, והכוונה לחיילות של בית דוד, שכל חייל וחייל יש לו עליו את עיטורי הגבורה והכבוד. וכך כל יהודי וכל אחד מכל באי עולם, עובר לפניו יתברך ומציג את כל מה שעשה בחייו.

קיבלנו מרבותינו בעלי המוסר שבדברי אגדה אנו לא מסבירים שזה מחלוקת בגמרא, ואלו ואלו דברי אלהים חיים. ולפי זה נצטרך להרכיב את שלשת המאמרים הללו לביאור אחד. יתכן לומר שהפשט כך: א, כבני אמרנא במובן של קבלת עול מצוות ככבשים העוברים לפני אדונם, ונכנעים ונשמעים להוראותיו. וזה 'קבלה לעתיד' להשתדל להיות טוב יותר. ב, כמעלות בית חורון, במובן של יראה ופחד מהעוונות שהאדם עשה, והוא ירא מלפניו יתברך, שלא לחזור על אותם העבירות, וזה במובן של 'סור מרע'. ג, כחיילות של בית דוד, במובן של 'עשה טוב', שהאדם שמח בדברים הטובים שעשה, וכמו חייל שעונד על כתפו את הדרגות שיש לו, להראות את עיטורי הגבורה והניצחון. 

אביהם של ישראל זקן חכמי התורה שליט"א תמיד אומר שכל האמור בגמרא, זה דרשות על הפשט. אבל הפשט הפשוט 'כל באי עולם עוברים לפניו כבני מרון' הכוונה עוברים לפניו יתברך לקבל ממנו באופן ישיר את השפע האלהי השפע הטוב. וההדגש הוא עוברים לפניו באופן ישיר, ולא דרך משהו או מישהו אחר, אלא עוברים לפניו יתברך ממש לקבל את השפע האלהי, הרוחני, הנצחי והטוב.

והוסיף זקן חכמי התורה שליט"א  שלמעשה כל ההנהגה האלהית היא אך ורק להשפיע שפע טוב לכל באי עולם, ובמיוחד לבני ישראל. ובאמת כל מה שיורד מהשמיים זה רק שפע טוב, אלא שזה יורד דרך צינורות השפע, ולפעמים בני האדם במעשיהם מקלקלים את צינורות השפע, ואז מה שירד מהשמיים כשפע טוב, מתלכלך בצינורות ומגיע אל בני האדם פחות טוב ממה שירד מהשמיים. ועל דרך משל אדם המוריד מלמעלה מים טובים וטהורים, אבל האדם המקבל מלמטה מקבלו בכלי מלוכלך, נמצא מצד מה שירד מלמעלה המים טובים וטהורים, ומצד מה שהאדם קיבל – הוא קיבל בכליו שלו הוא, ונמצא בידו מלוכלך, כפי הכלי שהוא קיבל בו את המים.

היום שאנו נמצאים בפתחו של יום הדין, אנו ממליכים את ריבונו של עולם עלינו, ואותו יתברך בלבד. ומורידים מעלינו כל עבדות אחרת, (את עבדות יצר הרע, וכל מפריע אחר). ולכן אנו עוברים בעצמנו לפניו יתברך לקבל את השפע הטוב, את החירות והדעת, את התורה והחיים, את הברכה והשלום, את הטובה הטהרה, ואת כל השפע האלהי לכל מרחבי החיים כאן בעולם הזה.

בנוסף אנו צריכים להדמות אליו יתברך, וידוע שדרשו חז"ל על הפסוק 'והלכת בדרכיו' מה הוא רחום, חנון, חסיד, אף אתה היה דומה לו, והתנהג במידת הרחמים החנינה והחסד. ויתכן לומר: על ידי שאדם משתדל להדמות לדרכיו יתברך במידות אלו, הרי זה מראה שהוא עצמו ממש, עובר לפניו לקבל עוד שפע טובה וברכה, וכך הוא גם משפיע על כל העולם שפע טובה וברכה. ה' יזכנו.

ברוך ה' רב הקהילה התורנית המרכזית הגר"א זגדון שליט"א הקים קופת צדקה 'קופת חריש' לטובת הנצרכים ומשפחות מרובות הילדים. נשתדל ללכת בדרך ה' יתברך ולתמוך בנצרכים, ועל ידי זה נזכה לעבור לפני ה' יתברך ולהדמות אליו, שהוא עצמו משפיע עלינו שפע טובה וברכה. ה' יזכנו.               

שבת שלום – שנה טובה – כתיבה וחתימה טובה