חדש ימינו כקדם – והיו בניו כקדם

הפרשה פותחת בבקשה שבני ישראל ילכו אחרי דרך ה' ולא ילכו אחרי הבלים וכו'. והתורה מפרטת את הברכות הנפלאות , וחלילה, להבדיל מה יהיה ההפסד אם לא ילכו אחרי דרך ה'. גם את המגילה הקינות הקשה ביותר של החורבן – מגילת איכה, שחז"ל מייחסים אותה לנביא ירמיה (בבא בתרא דף טו') מסיים הנביא בפרק "זכור ה' מה היה לנו הביטה וראה את חרפתנו, נחלתנו נהפכה לזרים בתינו לנוכרים" וכו' (פרק ה'). אבל הפרק מסתיים בבקשה נפלאה של תשובה וגאולה "השיבנו ה' אליך ונשובה חדש ימינו כקדם".

וכן מצאנו בירמיה פרק ל' כשהקב"ה מבטיח את הגאולה השלימה "ועבדו את ה' אלהיהם ואת דוד מלכם אשר אקים להם", (הגמרא בסנהדרין דף צח' מאריכה בזה – בפשט הלשון 'אקים' להם) ומיד מבטיח הקב"ה ליעקב את גאולת בניו "ואתה אל תירא עבדי יעקב ואל תחת ישראל – כי הנני מושיעך מרחוק ואת זרעך מארץ שבים, ושב יעקב ושקט ושאנן ואין מחריד". וידוע מאמר חכמים מה זרעו של יעקב בחיים אף הוא בחיים (תענית דף ה'), ולומדים מהפסוק הנזכר שגאולת בניו של יעקב זה ממש גאולת עצמו של יעקב (ברוחניות). וזה פשט כוונתם מה זרעו בחיים אף הוא בחיים.

ממשיך הנביא ומפרט את הגאולה "כה אמר ה' הנני שב שבות אהלי 'יעקוב' ומשכנותיו ארחם ונבנתה עיר על תילה וארמון על משפטו ישב" וכו'. ואז בני ישראל יגיעו לדרגה רוחנית גבוהה ביותר "והיו בניו כקדם ועדתו לפני תכון".

בהבנת המושג 'כקדם' נראה שפשט המקרא הוא כמו שורש הנשמה הטהורה שכל אחד ואחד נברא חלק אלוה ממעל. למשל איוב כאשר הוא סבל הוא אמר על דרך המשאלה "מי יתנני כירחי קדם, כימי אלוה ישמרני" (פרק ג'), ודרשו חכמים אלו ירחי לידה, שאז העובר במעי אימו בדרגה רוחנית טהורה וגבוהה ביותר (נידה דף ל'). גם לגבי כללות הבריאה שהתורה פותחת במילה 'בראשית' מבאר לנו התרגום 'בקדמין'. אנו מתפללים בקדושת תפילת מוסף של שבת "הן גאלתי אתכם אחרית כראשית להיות לכם לאלוהים, אני ה' אלוהיכם". ההדגשה היא 'אחרית – כראשית', אחרית זה הגאולה האחרונה, והראשית היא הגאולה הראשונה, וזה במובן של כלל ישראל. ואפשר להוסיף במובן של כל יחיד ויחיד מישראל – אחרית זה גאולת האדם והדרגה הרוחנית הגבוהה שהוא שואף להגיע אליה, וראשית זה בריאת כל האדם בשורש נשמתו הטהורה כמו שהוא נברא. וזה הכוונה 'בקדמין'.

גם את המידות הטובות – העליונות של הבורא יתברך, מבקש הנביא מיכה בסיום ספרו "תתן אמת ליעקב חסד לאברהם אשר נשבעת לאבותינו מימי קדם". וההדגשה היא שהוא יתברך ברא את המידות הנפלאות – העליונות והטהורות האלו "מימי קדם". וזה כוונת הבקשה בסוף מגילת איכה שכלל ישראל יזכו להתחדשות וטהרה כמו שנבראו, שעל ידי התשובה השלימה יזכו להגיע ל"חדש ימינו כקדם", וזה מה שירמיה מתנבא על כלל ישראל שיזכו להגיע בגאולה השלימה, וכלפי יעקב אבינו עצמו "והיו בניו כקדם ועדתו לפני תכון".

היום ברוך ה' – שאנו רואים בעינינו את התפתחות והתרחבות עולם התורה והחסד בכל הקהילות היהודיות ברחבי ארצנו הטובה, ואף בכל רחבי תבל. ואפילו אנו רואים בעינינו הרבה בני תורה ותלמידי חכמים העוסקים 'בסדר טהרות' בדיני הבורות, המקוואות והמעיינות, וכל שאר הכלים והמלבושים וכדו', וידוע בכל הספרים הקדושים שגוף האדם הוא לבוש לנשמה הטהורה, וההלכות הללו ברמה המעשית הם הלכות של כלים וכדו' אבל ברמה הרעיונית והמוסרית הם דרך וחינוך לטהרת הנשמה, וידוע מאמר חכמים שסדר טהרות נקרא 'דעת', ונוגע ושייך לכל אחד מישראל.

הרבה פעמים שמענו מהחכם הישיש צדיק יסוד עולם הרב שמעון בעדני שליט"א שהוא זכה לבקר בהרבה מהקהילות ברחבי הארץ, ואף מעבר לים בהרבה מארצות הפזורה – וכשהוא רואה את ריבוי התורה וחזרתה לישראל בכל קצווי תבל, ללא ספק זה לא רק 'סימן' לבא גאולה, אלא ממש 'סיבת' הגאולה האחרונה הגדולה והמוכחת ביותר. ולאור האמור זה הכוונה "חדש ימינו כקדם" ו"והיו בניו (של יעקב) כקדם". ונזכה שהקב"ה ינהיג אותנו ברחמים במידות הטובות והעליונות "מימי קדם".   

מי ייתן ונזכה לחזור לדרגה הרוחנית הגבוהה והטהורה שנבראנו ממנה 'כקדם'. במהרה בימינו אמן.

  שבת שלום